sâmbătă, 7 noiembrie 2009

2. Unde se poate practica STRETCHING ???

Stretchingul, aşa cum a fost el împământenit în limba română, vă ajută să vă menţineţi trupul în formă.Stretchingul combină mişcări împrumutate din mai multe discipline, combinând beneficiile aduse de fiecare dintre acestea.

Stretchingul, relaxare pentru trup şi suflet

Îmbunătăţind condiţia muşchilor şi a articulaţiilor, tehnica stretchingului împiedică deformarea musculaturii ce poate apărea din cauza posturilor nepotrivite adoptate în timpul zilei sau din cauza efortului susţinut, în special în cazul sportivilor. Veţi dobândi o stare fizică excelentă, pentru că mişcările făcute în timpul exerciţiilor de stretching favorizează echilibrul, mobilitatea şi ajută la îmbunătăţirea respiraţiei.


Această disciplină nu este bună numai pentru trup, ci şi pentru spirit, pentru că stretchingul este strâns legat de relaxare. Mişcările nu sunt niciodată bruşte, de aceea reprezintă o metodă excelentă de destindere a corpului, potrivită pentru facilitarea circulaţiei energiilor. În plus, datorită faptului că trebuie executate cu precizie şi datorită echilibrului pe care le presupun, mişcările de stretching ajută foarte mult şi la concentrare.

Tehnici de stretching

Există trei tipuri de stretching.

1. stretchingul static, care presupune întinderea la maximum a unei anumite grupe de muşchi şi menţinerea poziţiei timp de 10-20 de secunde.

2. stretchingul dinamic, care presupune extensii ale segmentelor lucrate

3. stretching mixt , care înglobează mai multe tehnici şi alternează tehnici de contractare musculare cu tehnici de întindere a muşchilor.

Oricare ar fi exerciţiile de stretching pe care le practicaţi trebuie să ţineţi seama de anumite indicaţii şi să vă luaţi câteva măsuri de precauţie pentru a nu risca să vă accidentaţi.


Înainte de a începe exerciţiile de stretching propriu-zise, trebuie să vă încălziţi, iar cea mai bună metodă este o alergare uşoarăsau incalzirea articulara.


Pentru a spori flexibilitatea corpului, muşchii pe care îi lucraţi trebuie întinşi dincolo de limitele normale, dar nu trebuie să forţaţi până simţiţi durere, ci lucraţi doar până în momentul în care simţiţi o anumită rezistenţă la întindere sau un oarecare disconfort. Variaţi mişcările şi faceţi exerciţii adaptate pentru fiecare articulaţie sau grupă de muşchi lucrată. Dacă simţiţi durere într-una dintre articulaţii, nu faceţi stretching pentru muşchii din jurul zonei dureroase. În plus, evitaţi să întindeţi exagerat muşchii gâtului sau cei din regiunea lombară, pentru că un exerciţiu pentru aceste zone poate duce la tasarea vertebrelor sau a discurilor vertebrale dacă nu este executat corect. Pentru aceste zone este recomandabil să efectuaţi exerciţii de stretching din poziţia şezând, pentru că zona lombară nu mai este supusă nici unei presiuni şi astfel evitaţi să vă accidentaţi. Este foarte important ca în timpul exerciţiilor să respiraţi normal şi să nu vă ţineţi respiraţia nici o secundă.
Stretcingul poate fi practicat sub indrumare la sala sau la domiciliu

Sfaturi practice pentru stretching la domiciliu

Deşi poate nu aţi crede acest lucru, nici o mişcare din cadrul programului de stretching nu trebuie să fie improvizată. Întrucât este nevoie de efort fizic pentru a executa mişcările de stretching, vă recomandăm să nu vă aventuraţi singur(ă) în această practică, măcar la început. Participaţi la ore de aerobic sau la cursuri speciale de stretching pentru a învăţa să executaţi corect fiecare exerciţiu şi pentru a înţelege principiul şi efectul fiecărei mişcări în parte. După ce v-aţi familiarizat cu ceea ce înseamnă stretchingul, puteţi practica acest exerciţiu chiar acasă. Aveţi doar grijă ca la primul semn de durere să încetaţi practicarea stretchingului şi respiraţi natural şi corect pentru a reduce tensiunea musculară.

Dacă alegeţi stretchingul la domiciliu, aveţi grijă ca suprafaţa pe care faceţi exerciţiile să nu fie foarte dură: ideal este să lucraţi pe covor sau pe o saltea specială de gimnastică. Îmbrăcaţi haine largi şi călduroase pentru a menţine ridicată temperatura corpului şi faceţi stretching cu picioarele goale, pentru că astfel exerciţiile pentru glezne sunt mai eficiente. Aşezaţi-vă într-un loc unde să nu fiţi deranjată, pentru ca gradul de concentrare să fie cât mai ridicat.

În mod ideal, trebuie să faceţi stretching de două, trei ori pe săptămână, iar progresul va depinde în mare măsură de regularitatea cu care vă antrenaţi. Nu există o perioadă bine definită pentru a obţine rezultate vizibile după stretching, însă progresivitatea este elementul-cheie pentru eficienţa acestei tehnici.

Va doresc sa deveniti flexibili si supli in miscari!

1. Ce este STRETCHING-ul ?


Ce inseamna stretching? In limba română acest cuvant din limba engleza STRETCHING se traduce prin ÎNTINDERE. In sport raspunsul la intrebarea Ce este STRETCHINGUL? a căpătat o semnificație mai largă, aceea de complex de exercitii de intindere cu capacitatea de a îmbunătăți flexibilitatea si mobilitatea organismului.
 
Daca esti in cautarea unei metode mai usoare de a-ti imbunatati forma fizica si de a-ti tonifica musculatura, stretchingul este solutia.


Desi denumirea te poate duce cu gandul la cine stie ce miscari si contorsiuni, stretchingul presupune de fapt un ansamblu de exercitii de incalzire si intindere a musculaturii si a articulatiilor.

Pentru ca nu solicita prea tare organismul, acest tip de exercitii pot fi efectuate de persoane de toate varstele si indiferent de forma fizica in care se afla. Efectuat cu regularitate, stretchingul imbunatateste mobilitatea articulatiilor si a musculaturii precum si elasticitatea si flexibilitatea intregului corp. De asemenea, creste forta si rezistenta muschilor, stimuleaza circulatia sanguina si a substantelor nutritive, ducand astfel la fortificarea sistemului osos.

De obicei, exercitiile de stretching sunt efectuate de sportivi la inceputul si la sfarsitul antrenamentelor pentru a-si intinde usor musculatura si a-si spori flexibilitatea si, implicit, performantele atletice.

La finalul antrenamentelor, miscarile de intindere au rolul de a detensiona musculatura si de a accelera circulatia la nivelul grupelor musculare care au fost antrenate. Acest tip de exercitii este foarte important pentru ca ajuta la eliminarea toxinelor acumulate in tesuturi ca rezultat al arderilor.

Un alt beneficiu al stretchingului este acela ca, prin marirea flexibilitatii, micsoreaza posibilitatea producerii unei accidentari in timpul activitatii fizice. Despre beneficiile exercitiilor de stretching citiți aici.

De asemena, stretchingul se poate practica lo orice varsta (a se observa si urmari flexibilitatea si mobilitatea copiilor) si desi se face o asociere gresita intre stretching si RELAXARE este indicat a nu se confunda aceste doua concepte.

Exista stretching de relaxare, o forma mai usoara de stretching care se practica usor  dupa un antrenament de arte martiale, dans sau orice alt sport si muschii sunt incalziti si au nevoie de relaxare . In stretchingul de relaxare muschii vor suporta o incarcare a tensiunii muscularecât mai mica.

Pentru a face un stretching de calitate ai nevoie de relaxare a corpului si mintii. Prima forma de relaxare pe care un viitor practicant de stretching este cea de control al respiratiei care trebuie sa fie lenta si sub control. Practicarea regulata a stretching-ului permite o mai buna constientizare a respirației si amelioreaza functionarea muschilor respiratorii. In privinta respiratiei in timpul practicarii exercitiilor de stretching pararile specialistilor sunt diferite ca si metodele.

Pentru inceput este indicat folosirea cele mai simple tehnici de respiratie. INSPIRATIA CONTROLATA PE NAS SI EXPIRATIA DE DOUA ORI MAI LENTA PE GURA.

SA NU VA RETINETI RESPIRATIA IN TIMPUL UNEI POSTURI (EXERCITIU) DE STRETCHING!!!

Despre RELAXARE si RESPIRATIE vom vorbi in detaliu in articolele viitoare deoarece este imposibil a se practica stretching corect fara cunoasterea fundamentelor respiratiei si relaxarii musculare si mentale.

Va doresc să deveniți flexibili si supli in miscari!