Ce inseamna stretching? In limba română acest cuvant din limba engleza STRETCHING se traduce prin ÎNTINDERE. In sport raspunsul la intrebarea Ce este STRETCHINGUL? a căpătat o semnificație mai largă, aceea de complex de exercitii de intindere cu capacitatea de a îmbunătăți flexibilitatea si mobilitatea organismului.
Daca esti in cautarea unei metode mai usoare de a-ti imbunatati forma fizica si de a-ti tonifica musculatura, stretchingul este solutia.
Desi denumirea te poate duce cu gandul la cine stie ce miscari si contorsiuni, stretchingul presupune de fapt un ansamblu de exercitii de incalzire si intindere a musculaturii si a articulatiilor.
Pentru ca nu solicita prea tare organismul, acest tip de exercitii pot fi efectuate de persoane de toate varstele si indiferent de forma fizica in care se afla. Efectuat cu regularitate, stretchingul imbunatateste mobilitatea articulatiilor si a musculaturii precum si elasticitatea si flexibilitatea intregului corp. De asemenea, creste forta si rezistenta muschilor, stimuleaza circulatia sanguina si a substantelor nutritive, ducand astfel la fortificarea sistemului osos.
De obicei, exercitiile de stretching sunt efectuate de sportivi la inceputul si la sfarsitul antrenamentelor pentru a-si intinde usor musculatura si a-si spori flexibilitatea si, implicit, performantele atletice.
La finalul antrenamentelor, miscarile de intindere au rolul de a detensiona musculatura si de a accelera circulatia la nivelul grupelor musculare care au fost antrenate. Acest tip de exercitii este foarte important pentru ca ajuta la eliminarea toxinelor acumulate in tesuturi ca rezultat al arderilor.
Un alt beneficiu al stretchingului este acela ca, prin marirea flexibilitatii, micsoreaza posibilitatea producerii unei accidentari in timpul activitatii fizice. Despre beneficiile exercitiilor de stretching citiți aici.
De asemena, stretchingul se poate practica lo orice varsta (a se observa si urmari flexibilitatea si mobilitatea copiilor) si desi se face o asociere gresita intre stretching si RELAXARE este indicat a nu se confunda aceste doua concepte.
Exista stretching de relaxare, o forma mai usoara de stretching care se practica usor dupa un antrenament de arte martiale, dans sau orice alt sport si muschii sunt incalziti si au nevoie de relaxare . In stretchingul de relaxare muschii vor suporta o incarcare a tensiunii muscularecât mai mica.
Pentru a face un stretching de calitate ai nevoie de relaxare a corpului si mintii. Prima forma de relaxare pe care un viitor practicant de stretching este cea de control al respiratiei care trebuie sa fie lenta si sub control. Practicarea regulata a stretching-ului permite o mai buna constientizare a respirației si amelioreaza functionarea muschilor respiratorii. In privinta respiratiei in timpul practicarii exercitiilor de stretching pararile specialistilor sunt diferite ca si metodele.
Pentru inceput este indicat folosirea cele mai simple tehnici de respiratie. INSPIRATIA CONTROLATA PE NAS SI EXPIRATIA DE DOUA ORI MAI LENTA PE GURA.
SA NU VA RETINETI RESPIRATIA IN TIMPUL UNEI POSTURI (EXERCITIU) DE STRETCHING!!!
Despre RELAXARE si RESPIRATIE vom vorbi in detaliu in articolele viitoare deoarece este imposibil a se practica stretching corect fara cunoasterea fundamentelor respiratiei si relaxarii musculare si mentale.
Va doresc să deveniți flexibili si supli in miscari!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu